петък, 29 май 2009 г.

Декларация от името на ПГ на ДСБ по повод отказа на ЦИКПИ да регистрира Синята коалиция

ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ, заместник-председател на ПГ на ДСБ от трибуната на Народното събрание - 29.05.2009г.:

Уважаеми колеги,

Вчера Централната избирателна комисия отказа да регистрира „Синята коалиция” за националните избори за парламент през 2009 г.

Това е станало с гласовете на политическите представители на Българската социалистическа партия, Движението за права и свободи, „Атака” и в отсъствието на представителя на „Ред, законност и справедливост”.

Във връзка с това, ние настояваме:

Първо, Президентът на страната, който по Конституция трябва да пази законите и техните принципи и ценности, да излезе пред българското общество и да заяви своята позиция към решението на ЦИК от вчерашния ден.

Второ, всички политически партии, които считат, че пазят принципите на демокрацията в нашата страна, да заемат позиция към това деяние, което е престъпно към законите на страната във вчерашния ден.

Трето, главният прокурор на страната да се самосезира, за да провери кои са тези хора в Централната избирателна комисия, които след две поредни решения на Върховния административен съд, които стават задължителни за всички органи в страната, си позволяват да вървят срещу тези решения на Върховния административен съд, тоест срещу реда и законността в страната. Защото в крайна сметка тези подмятания, подвиквания от лявата страна на залата, не са срещу нас от „Синята коалиция”, те са срещу реда и законността в страната, срещу демокрацията, която бавно, мъчително всички заедно се мъчим да построим в тези 20 години. Това е безобразие! Това е безочие, което не се е случвало.

Искам да ви кажа, че ние няма да спрем да се борим за своята регистрация и ще я постигнем.

Искам да ви напомня, че в тези 20 години е имало случаи, в който вие от лявата страна на залата се мъчехте да спрете нас от дясната страна да се регистрираме на едни избори. Ще ви напомня, че тогава имаше решение на Върховния съд, с което се извърши регистрация. И ще ви напомня, че загубихте катастрофално тези избори в есента на 1996 г., след което – за всеобща наша радост – за дълго време бяхте извън властта в опозиция. Така че историята може и да се повтори. Не знам. Но това, което е основното, е че тези безобразия трябва да бъдат чути, по тези безобразия институциите на България и техните ръководители трябва да вземат отношение. Благодаря.

dsb.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар